Wok. 365 szybkich, świeżych i smakowitych dań

Opublikowany

Autorka wydanej przez MUZĘ książki 365 lekkich dań. 365 przepisów na dania z wołowiny, wieprzowiny, baraniny, drobiu i ryb oraz przygotowywane w woku potrawy z warzyw i sałatki; skarbnica przepisów na efektowne dania kuchni azjatyckiej · szybki sposób przygotowania zdrowych potraw Miękkie mięso i delikatne ryby, chrupiące warzywa, wszystko wyraźnie pikantne, intensywnie pachnące – oto … Czytaj dalej Wok. 365 szybkich, świeżych i smakowitych dań

Kuchnia polska XXI wieku

Opublikowany

Ten album jest nie tylko książką o gotowaniu, lecz także głębokim wyznaniem swoistej religii – wiary w sztukę gotowania, jej wielką wagę we współczesnym świecie i ogromne możliwości ciągłych zmian i poszukiwań, nowych kreacji. Mam też wielką nadzieję, że ze stajni mistrza Amaro wyjdą utalentowani uczniowie – mistrz bez uczniów nie jest mistrzem.

Alkohole świata

Opublikowany

Alkohole świata to bogato ilustrowana pozycja o objętości ponad 800 stron, która zawiera wiedzę konieczną do sporządzania wszelkiego rodzaju koktajli. Czytelnik znajdzie tu również przydatne informacje na temat pochodzenia praktycznie wszystkich rodzajów alkoholu.Bary są nieodłącznym elementem krajobrazu każdego miasta na całym świecie. Alkohole świata opisują wszelkie rodzaje barów: od pubów w dzielnicach robotniczych, po kapiące … Czytaj dalej Alkohole świata

Mięso i przetwory drobiowe. Technologia, higiena, jakość

Opublikowany

W książce przedstawiono w sposób nowoczesny, z uwzględnieniem norm Unii Europejskiej, zagadnienia dotyczące technologii, higieny produkcji produktów z mięsa drobiowego oraz jakości mięsa drobiowego i przetworów drobiowych. Szczególną uwagę zwrócono na bezpieczeństwo zdrowotne produktów drobiowych oraz zasady sanitarne i weterynaryjne w produkcji mięsa i przetworów drobiowych. Omówiono też , ważny z punktu widzenia ochrony środowiska, … Czytaj dalej Mięso i przetwory drobiowe. Technologia, higiena, jakość

Robimy imieniny

Opublikowany

Co postawić na stole, gdy przyjdą goście? Kilkadziesiąt przepisów na przystawki, sałatki dania ciepłe i desery oraz napoje alkoholowe i bez. A wszystkie łatwe w wykonaniu i sprawdzone przez lubianą autorkę książek kulinarnych.

Zapiski o herbacie

Opublikowany

„Zapiski o herbacie” to efekt wieloletniego zgłębiania kultury herbaty i podróży w odległe regiony Dalekiego Wschodu, obserwacji lokalnych zwyczajów i rozmów ze znawcami – zarówno z nauczycielami różnych szkół sztuki herbaty, jak i z przedstawicielami miejscowych społeczności. Jest też źródłem bardzo bogatej dokumentacji fotograficznej wykonanej osobiście przez autora w setkach miejsc, które zwiedził, uwieczniając często … Czytaj dalej Zapiski o herbacie

Polska kuchnia regionalna

Opublikowany

Praktyczna i inspirująca książka kucharska.Przebogate jest menu kuchni polskiej. Niezwykle smakowite przepisy regionalne zebrano w tej książce, żeby wzbogacić domowe jadłospisy i przekonać się, jak wiele tradycji kulinarnych mamy do zaoferowania. Potrawy zaprezentowane są wg regionów: POMORZE, WARMIA i MAZURY, PODLASIE i SUWALSZCZYZNA, WIELKOPOLSKA, MAZOWSZE, LUBELSZCZYZNA, ŚLĄSK i SUDETY, MAŁOPOLSKA i KARPATY. Alfabetyczny indeks potraw … Czytaj dalej Polska kuchnia regionalna

Pieczenie krok po kroku

Opublikowany

Podstawowe rodzaje ciast i przepisy dla początkujących Kto by nie chciał piec ciast jak prawdziwy cukiernik! Z tą książką sukces osiągnie nawet ten, kto w kuchni stawia swoje pierwsze kroki. W ponad 100 przepisach jasno i dokładnie opisano sposoby przyrządzania podstawowych rodzajów ciasta oraz tradycyjnych i współczesnych ciast i tortów. Kolejne etapy pracy są zilustrowane … Czytaj dalej Pieczenie krok po kroku

Gotowanie krok po kroku

Opublikowany

Podstawowe sposoby gotowania i przepisy dla początkujących Kto by nie chciał gotować jak słynny szef kuchni! Z tą książką sukces osiągnie nawet ten, kto w kuchni stawia dopiero pierwsze kroki. W ponad 100 przepisach jasno i dokładnie opisane zostały podstawowe techniki gotowania oraz sposoby przyrządzania zup, sosów i potraw z mięsa. Kolejne etapy pracy są … Czytaj dalej Gotowanie krok po kroku