Obiady na cały rok

Opublikowany

"Obiady na cały rok" to obszerny zbiór pomysłów na potrawy gorące z różnych rodzajów mięsa, ryb, warzyw, ryżu oraz makaronu, a także na powszechnie lubiane i niedrogie dania mączne.

Smaki. Dzień Dobry TVN

Opublikowany

Codziennie rano program Dzień Dobry TVN gromadzi przed telewizorami olbrzymią widownię. Gorące tematy, ciekawi goście, znakomite porady i… pyszne potrawy. Tylko w tym programie Ryszard Kalisz przyrządził grillowane truskawki, a Małgorzata Foremniak podała przepis na Jesienną Kurę. W książce Smaki Dzień Dobry TVN Czytelnik znajdzie wiele przepisów, rozmowy z prowadzącymi program i z gotującymi na … Czytaj dalej Smaki. Dzień Dobry TVN

Kuchnia literacka

Opublikowany

Niezwykła książka, łącząca najróżniejsze przepisy na polskie dania z naszą literaturą piękną, od zawsze pełną kulinariów. Wyjątkowa historia kuchni, obyczajów przy jedzeniu, prozy i poezji, od staropolszczyzny po współczesność. Literacko od Reja, Kochanowskiego i Paska, po Miłosza i Szymborską (wiersz o cebuli). Kulinarnie od duszonych prawdziwków z winem, przez słynny bigos z Pana Tadeusza, po … Czytaj dalej Kuchnia literacka

Księga carvingu. Dekorowanie potraw oraz stołu owocami i warzywami krok po kroku

Opublikowany

Autor z zawodu i zamiłowania jest kucharzem w trzygwiazdkowym hotelu. Carvingiem zainteresował się dzięki mistrzowi Tien Dieu Luongowi, który przekonał go do nie tylko przygotowywania dekoracyjnych potraw, ale również do ich smakowania. Wydana przez autora w ubiegłym roku książka pt. Carving odniosła czytelniczy sukces. W Księdze carvingu są zawarte praktyczne wskazówki, które umożliwiają szybką naukę … Czytaj dalej Księga carvingu. Dekorowanie potraw oraz stołu owocami i warzywami krok po kroku

Polska kuchnia tradycyjna

Opublikowany

Książka kucharska: przewodnik po naszej kuchni, niezwykle różnorodnej i bogatej, czerpiącej z tradycji wielu narodów, przez wieki żyjących obok siebie. Dziesiątki przepisów, pieczołowicie zbieranych przez autorkę od ponad czterdziestu lat, na dania na każda okazję. Od przystawek z "zimnego bufetu", przez wspaniałe zupy, dania mięsne i bezmięsne, potrawy z ryb, po ciasta, napoje i przetwory.

Sushi i sashimi

Opublikowany

Te wyszukane orientalne dania to dzieła sztuki. Lekki ryż, surowa, marynowana bądź lekko podgrzana ryba i szereg innych składników składają się na japońską kulinarną perfekcję.W książce tej przybliżono historię sushi: podano informacje o mistrzach przyrządzania tych potraw i o powstaniu barów sushi. Omówiono wszystkie główne składniki, przyprawy i przybory kuchenne niezbędne do przygotowania tych dań. … Czytaj dalej Sushi i sashimi

Myśliwska książka kucharska

Opublikowany

Książka kucharska nie musi być nudnym zbiorem instrukcji dla kucharzy. Jeżeli jej autorem jest Andrzej Grzyb ( literat, polityk, kucharz, smakosz, wędkarz-podróżnik), człowiek wielu pasji i świetny gawędziarz, możemy sięgnąć po nią bez obaw – rzecz jest na pewno do poczytania. Myśliwska książka kucharska jest jak fascynująca rozmowa przy stole: można posłuchać opowieści o polowaniach … Czytaj dalej Myśliwska książka kucharska

Ewa gotuje – szybko

Opublikowany

Najnowsza książka kucharska byłej Miss Polonia, przeznaczona dla kobiet żyjących w ciągłym biegu. Zbiór prostych, ale efektownych przepisów. Wszystkie przepisy pochodzą z polsatowskiego programu "Ewa gotuje".