W kuchni z mamą i tatą. Jak nauczyć dzieci bezpieczeństwa, dobrych manier i zdrowego odżywiania

Opublikowany Autor blogksiazki

Domowa kuchnia to wyjątkowe laboratorium, w którym dzieci w wieku od 2 do 12 lat pod naszym pełnym miłości przewodnictwem mogą poznawać świat jedzenia i badać go wszystkimi zmysłami. Wspólne gotowanie z dziećmi to nie tylko dobra zabawa i ciekawy sposób na spędzanie wolnego czasu. To przede wszystkim działanie o dużym znaczeniu wychowawczym i emocjonalnym. Przebywając w kuchni razem z dziećmi rodzice zyskują możliwość poznawania, obserwowania oraz odkrywania nowych aspektów osobowości własnych dzieci. Dzieci natomiast – uczestnicząc w przygotowywaniu posiłków – uczą się, eksperymentują, doświadczają, a przez co nabierają prawidłowych przyzwyczajeń w zakresie żywienia, sposobu zachowania przy stole oraz zasad bezpieczeństwa.

Poradnik dla rodziców w którym znajdziemy:
* opis przyborów kuchennych dostosowanych do dziecięcych rączek,
* wskazówki jak zadbać o pozytywną atmosferę przy stole,
* zestaw specjalnie opracowanych przepisów kulinarnych,
* opis błędów jakich rodzice nie powinni popełniać,
* elementarz dobrych manier,
* zasady higieny i bezpieczeństwa w kuchni,
* wskazówki jak zapobiegać wypadkom kuchennym,
* informacje pomocne w rozwiązywaniu konfliktów.