Autorzy przewodnika odwiedzili i opisali setki miejsc, przemierzyli tysiące kilometrów na Sycylii. Zachwycili się tutejszymi krajobrazami, wspaniałymi zabytkami barokowej architektury, pozostałościami cywilizacji greckiej, rzymskiej, arabskiej, normańskiej i hiszpańskiej.
Przewodnik oprowadza po najpiękniejszych zakątkach wyspy, dobrze zachowanych greckich świątyniach w Agrigento, malowniczym greckim amfiteatrze w Taorminie, uroczym, barokowym miasteczku Noto oraz dymiących zboczach Etny.
Na mapach ? znanych ze szczegółowości – można odnaleźć kolejne cele podróży. A dzięki rekomendacjom autorów trafić do sympatycznych pensjonatów, hoteli, restauracji z daniami sycylijskiej kuchni, a także do winiarni, gdzie trzeba spróbować słynnych sycylijskich win ? do wielu miejsc niezwykłych.
Sycylia, położona w samym sercu Morza Śródziemnego, ale na peryferiach Europy, wyraźnie różni się od pozostałej części Włoch. Wyspę od reszty kraju dzielą zaledwie 3 km Cieśniny Meksykańskiej, ale pod względem krajobrazu, atmosfery i kultury ta odległość wydaje się znaczni większa. Na Sycylii wciąż mówi się charakterystycznym mieszanym dialektem, a nazwy wielu miejsc odwołują się do języka arabskiego, którego kiedyś używano na wyspie. Również sycylijska kuchnia ma swój niepowtarzalny charakter: jest bardziej pikantna, a w codziennej diecie wyspiarzy pojawia się więcej ryb, owoców i warzyw niż w północnych regionach Włoch. Roślinność jest typowa dla południa Europy wszędzie rosną drzewa pomarańczowe i cytrynowe, oliwki, migdałowce i palmy. Przede wszystkim jednak Sycylię na tle reszty kraju wyróżnia charakter codziennego życia, które tradycyjnie toczy się głównie na świeżym powietrzu, na targowiskach, placach i uliczkach. Ma to również odzwierciedlenie w niezwykłych świętych, festiwalach i procesjach, które organizowane są na Sycylii przez cały rok.