Stop dla raka! Lepiej zapiobegć niż leczyć

Opublikowany Autor blogksiazki

Lekarze co do jednego są zgodni: zachorowań na raka można by w wielu przypadkach uniknąć! Ten, kto np. je dużo warzyw i owoców, przyjmuje cenne składniki odżywcze i substancje czynne, wspomagając tym samym naturalną zdolność organizmu do samoleczenia. Badania przeprowadzone wśród ludności różnych państw i kontynentów wskazują na to, że istnieją rejony, w których sposób odżywiania jest kluczem do zdrowia mieszkańców. Czy można więc, stosując właściwą dietę, istotnie zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka? Prof. dr Michael Hamm, dietetyk specjalizujący się w profilaktyce chorób i wykładowca w Wyższej Szkole Nauk Stosowanych w Hamburgu, jest przekonany, że tak. Swoją wiedzę opiera na doświadczeniach Światowego Funduszu Badań nad Rakiem, którego raport naukowy należy obecnie do najbardziej wiarygodnych na świecie i stanowi podstawę do opracowywania metod zapobiegania chorobom nowotworowym. W książce znajdziemy przystępne wyjaśnienie jak powstaje choroba nowotworowa oraz w jakiej mierze jest wynikiem trybu życia i czynników środowiskowych, kompleksowy przegląd produktów spożywczych ze wskazaniami, które z nich mają właściwości antyrakowe, a których, z uwagi na ich rakotwórcze działanie, należy się wystrzegać, a także uwagi na temat innych działań profilaktycznych, o których nie powinno się zapominać, takich jak badania lekarskie (jaki trzeba wykonywać i kiedy) oraz zdrowy styl życia.