Owocowe rarytasy

Opublikowany Autor blogksiazki

W różnych opracowaniach podręcznikowych dotyczących uprawy roślin sadowniczych w naszych warunkach klimatycznych autorzy wymieniają zaledwie kilkanaście gatunków. Tymczasem lista gatunków dających jadalne owoce jest znacznie dłuższa. Najbardziej wartościowe wydają się być w uprawie amatorskiej następujące gatunki: aktinidia, aronia, ałycza, cytryniec chiński, dereń jadalny, pigwa, rokitnik, jagoda kamczacka, borówka brusznica, żurawina, świdośliwa i jarzębina słodka. Niektóre z proponowanych gatunków oprócz walorów smakowych czy przerobowych (w gospodarstwie domowym) mają duże właściwości lecznicze. Proponowane gatunki roślin są również drzewami czy krzewami ozdobnymi, np. aktinidia pstrolistna jest ozdobna z liści i daje smaczne owoce. Jagoda kamczacka charakteryzuje się wczesnym dojrzewaniem owoców – pierwsza dekada czerwca. Wiele gatunków można uprawiać na słabszych glebach, ponieważ mają małe wymagania glebowe, np. aronia, ałycza, czeremcha amerykańska czy rokitnik.