Antropologia kulturowa – Oficyna Wydawnicza IMPULS

Opublikowany Autor blogksiazki

Janusz Gajda Piotr Kostyło
Antropologia kulturowa Wykluczanie jako problem filozofii edukacji

Janusz Gajda
Antropologia kulturowa

część I
Wprowadzenie do wiedzy o kulturze

Dwuczęściowa „Antropologia kulturowa” jest opracowaniem podręcznikowym przeznaczonym dla dydaktycznych potrzeb realizacji przedmiotu kształcenia pod tym samym tytułem a także samokształcenia osób zainteresowanych problematyką kultury.
W zamyśle Autora celem tego podręcznika – jak pisze na s. 7,-„jest dostarczenie studiującym podstawowych wiadomości objętych programem przedmiotu, motywowanie do studiów przez wskazanie istotnej roli kultury w życiu każdego człowieka i narodu… Czytaj więcej

Piotr Kostyło
Wykluczanie jako problem filozofii edukacji

Komentarz do badań empirycznych

Niniejsza książka jest próbą teoretycznego podjęcia zagadnienia wykluczania i przedstawienia z perspektywy filozoficznej czterech problemów, jakie zarysowują się czy wręcz narzucają w trakcie lektury Wykluczania autorstwa Zbigniewa Kwiecińskiego… Czytaj więcej

http://www.impulsoficyna.com.pl/

Jedna odpowiedź na Antropologia kulturowa – Oficyna Wydawnicza IMPULS

  1. PRZESŁANIE NADRZĘDNE dla dzieci, młodzieży i dorosłych !!.
    Otyłość, cukrzyca typu 2 i zła DIETA nie !!, wiedza i medycyna TAK !!.

    Głównym składnikiem diety racjonalnej człowieka, powinien być Chleb typu KR-IRL !!
    Kluczowym zatem, jest:
    Naukowe odkrycie roku 2008 (medycyna, biologia). Dotyczy żywienia zarówno człowieka, jak i zwierząt.
    Przepis WZORCOWY wypieku Chleba typu KR-IRL (mini chlebki).
    Kaszę jaglaną 400g. oraz ryż biały (lepiej się klei) również 400g. gotujemy w jednym garnku (pojemność 4,0l.) ok. 20 minut. Przyprawy to: sól kamienna nie oczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 15 minut.
    Ugotowane kasza i ryż (masa razem 800g.) wchłaniają wtedy całą użytą (2,5l.) do gotowania resztę wody, co następnie ułatwia formowanie i lepsze klejenie się tzw. mini chlebków.
    Dużą łyżką stołową nabieramy zmieszaną masę tj. kaszę z ryżem i z takiej objętości formujemy chleb tzw. cienkie mini chlebki (ugniatamy palcami).
    Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy.
    Pieczemy w piekarniku (temp. 250oC przez ok. 45 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. przyrumienienia.

    Przepis ten zamieszczony jest na stronie internetowej, ADRES:
    http://www.magdalirl.com.pl/
    Książka pt.:
    PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.

    Szczegółowa identyfikacja chleba typu KR-IRL (mini chlebki):
    1. białko roślinne 10,5%, 2. tłuszcz roślinny 2,9%, 3. węglowodany niskie 78,9%, 4. witaminy: z grupy B (B1, B2, B6, PP), E,
    5. składniki mineralne: fosfor, wapń, magnez, cynk, żelazo i mangan, 6. błonnik 3,2%
    7. woda ok. 5-7%
    Poziom cukru po spożyciu takiego chleba przez ok. 4-5 godzin utrzymuje się we krwi w kategoriach zalecane
    i dozwolone, powodując tym samym trwałe uczucie pełnej sytości (szczególnie ważne dla chorych na cukrzycę).
    Człowiek odczuwa również ogromną energię, którą wnoszą węglowodany dostarczone w dużej przecież ilości.
    Witaminy i składniki mineralne, podobnie jak i wszystkie pozostałe składniki są w tym chlebie bezsprzecznie w najlepszym gatunku.
    Ryż obniża przecież poziom złego-LDL cholesterolu we krwi, o czym powszechnie wiadomo.
    Chleb typu KR-IRL (tzn. mini chlebki) po upieczeniu smakuje jak luksusowy produkt zbożowy upieczony bez skórki w tosterze. Można go przechowywać w chłodziarce przez ponad 15 dni. Na śniadanie i kolację zaleca się spożywanie 2-3 (mini chlebków) tj. kromek średniej wielkości (150-200 g), jako wariant odżywienia minimum.
    Spożycie chleba typu KR-IRL oraz żywności wg tabel tzw.
    Indeks Żywieniowy, tj. IŻ produktu GWARANTUJĄ powrót do sylwetki bez nadwagi i otyłości w okresie 3-8 m-cy oraz wzorcowe odżywienie komórek nerwowych mózgu skutkujące polepszeniem kreatywności myślenia, również dużą energię eliminującą zmęczenie.
    P. S. Chleb typu KR-IRL pieczemy osobiście czyli toksyny = 0% (polepszacze, konserwanty, spulchniacze i inne trucizny, zwyczajnie co oczywiste, ich nie dodajemy).
    Realizacja tego przepisu stanowi istotny prozdrowotny, przełom w żywieniu organizmu człowieka, ale i zwierząt również.
    Takie odżywianie NIE JEST DROGIE, a wręcz WYJĄTKOWO TANIE (koszt 1 szt. mini chlebka to 18-20 groszy czyli całodzienne wyżywienie 1 osoby nie przekroczy 2,00 zł).
    Zjadamy mniej droższych produktów, a to dlatego; że Chleb typu KR-IRL syci niewyobrażalnie przez 4-5 godz., ELIMINUJE GŁÓD, gwarantując przy tym odżywienie BIOLOGICZNIE WZORCOWE !!.
    NIE możemy być GŁODNI !!. Jeśli nie potrafimy opanować głodu to żadna DIETA nie ma SENSU !!.
    Dobre samopoczucie i NISKIE KOSZTY będą nagrodą za tę wiedzę dla wszystkich pragnących zdrowo
    i długo żyć.
    M. H. Warszawa