Smacznego! Chorzy z powodu zdrowego jedzenia

Opublikowany Autor blogksiazki

Książka wybitnego niemieckiego dietetyka Udo Pollmera i jego współpracowników łamie niejedno tabu związane z jedzeniem i dietami. Jej główne przesłanie głosi, iż zdrowe odżywianie się jeszcze nikogo nie uczyniło zdrowym, za to niejednego zdrowia pozbawiło. Autorzy dokładają starań, by ową paradoksalną tezę przekonująco uzasadnić, i trzeba przyznać, że udaje im się zasiać ziarno zwątpienia. Ich książka wprowadza ferment w potoczne myślenie o odżywianiu i zmusza do zastanowienia nad często bezkrytycznie stosowanymi dietami.
„Co właściwie nie zgadza się w tradycyjnej nauce o odżywianiu? Podsumujmy krótko: liczenie kalorii jest ryzykowne, witaminy i związki mineralne są «cudownymi środkami» konowałów, którzy napędzają interes za pomocą strachu, a «zły» cholesterol okazał się «dobrą» substancją ochronną. Krótko mówiąc, klasyczna dietetyka jest nieprawdziwa”.