Serce i naczynia krwionośne. Zagrożenia. Ochrona. Dieta

Opublikowany Autor blogksiazki

W krajach wysoko rozwiniętych choroby sercowo-naczyniowe są dzisiaj główną przyczyną śmierci i inwalidztwa. Jak wynika z aktualnych prognoz, około roku 2020 następstwa niedokrwienia mięśnia sercowego i udarów mózgu wysuną się na pierwsze miejsce wśród wszystkich trapiących nas problemów zdrowotnych. Ta książka przybliża zarówno budowę i funkcjonowanie układu krążenia, jak i jego główne patologie: wrodzone i nabyte wady serca, zaburzenia rytmu, miażdżycę tętnic, nadciśnienie tętnicze, zawał serca, mózgowe incydenty naczyniowe itp. Autor kładzie największy nacisk na czynniki ryzyka tych chorób, a zwłaszcza czynniki środowiskowe, zależne od naszych zachowań i wyborów: palenie tytoniu, alkoholizm, otyłość, stres i oczywiście złe nawyki żywieniowe ? czyli na to wszystko, co jesteśmy w stanie zmienić, aby zwiększyć nasze osobiste szanse na utrzymanie serca i naczyń w dobrym zdrowiu.
Dieta odgrywa ważną rolę w zwiększaniu ryzyka problemów sercowo-naczyniowych, cóż zatem powinniśmy jeść, aby dobrze służyć własnemu sercu i ustrzec się przed jego buntem, z reguły dramatycznym w skutkach? Autor odpowiada na to pytanie bardzo konkretnie, opisując ze wszelkimi szczegółami:
* składniki słynnej diety kreteńskiej,
* warzywa i owoce,
* oleje roślinne,
* wątrobę i podroby;
* algi, ryby, owoce morza,
* błonnik pokarmowy,
* pieczywo, ryż i inne przetwory zbożowe;
* koenzym Q,
* ser twarogowy.
Dowiemy się również, dlaczego pewne pokarmy ? cukier, słodycze, przemysłowe wypieki, wędliny, kawa, alkohol – powinny pojawiać się w naszym menu jak najrzadziej i w jak najmniejszych ilościach.
Przystępna i przekonywująca książka Pierre’a Vicana, pełna rzetelnych informacji i prostych, praktycznych porad, to lektura obowiązkowa dla każdego, komu leży na sercu… zdrowie i sprawność własnego serca.