Nowe trendy w hodowli i produkcji kur

Opublikowany Autor blogksiazki

Szybki postęp naukowy i techniczny we wszystkich dziedzinach życia oraz postępująca globalizacja, wywierająca znaczący wpływ na dokonujące się zmiany w hodowli i produkcji kur nieśnych i mięsnych. W coraz krótszych przedziałach czasowych należy zatem analizować osiągnięcia branży drobiarskiej oraz podkreślać rysujące się w niej nowe trendy rozwojowe.
W książce adresowanej do Czytelnika zainteresowanego nowoczesnym drobiarstwem, Autorzy m. in.omawiają zasady organizacji i ekonomiki produkcji jaj spożywczych i mięsa kurzego, hodowli ozdobnych i rzadkich ras kur – stanowiących niekiedy cenne zasoby genetyczne drobiu, przedstawiają zasady nowoczesnej, drobnotowarowej, a lansowanej obecnie niszowej produkcji jaj i mięsa oraz podają obowiązujące w drobiarstwie prawodawstwo Unijne. Dość obszernie opisane są choroby kur i kurcząt oraz zasady profilaktyki.