Metoda Montignac dla dzieci

Opublikowany Autor blogksiazki

W ciągu ostatnich czterdziestu lat liczba dzieci otyłych w krajach zachodnich wzrosła pięciokrotnie. W Stanach Zjednoczonych liczba ta podwaja się co pięć lat. Dzieje się tak na skutek błędnych zaleceń żywieniowych. W pewnym okresie za główną przyczynę otyłości uznawani dziedziczność. Następnie dietę wysokokaloryczną. Okazało się jednak, że mimo obniżenia wartości energetycznej spożywanych racji pokarmowych nie osiąga sie oczekiwanego efektu. W tej sytuacji od spraw żywieniowych twierdzą, że to przede wszystkim siedzący tryb życia i czas spędzany przed telewizorem i komputerem są przyczyną otyłości.
Michel Montignac w tej książce wyjaśnia w jaki sposób kształtują się predyspozycje do tycia jeszcze w życiu płodowym. Według naukowo udowodnionej koncepcji Michela Montignaca przyczyną otyłości jest nieodpowiedni dobór produktów spożywczych oraz zła jakoś żywności przetworzonej przemysłowo. Nadmierne spożycie białek zawartych w mleku krowim i produktów o wysokim Indeksie Glikemicznym nie sprzyja chudnięciu. Powoduje natomiast hiperinsulinizm i zaburzenia procesu przemiany materii, co w efekcie prowadzi do otyłości.
Lektura tej książki pozwoli rodzicom zrozumieć, jak ważny jest dobór produktów w diecie ich dzieci, i uwierzyć, że otyłość jest procesem odwracalnym, niezależnie od płci i wieku.