Kuchnia Szefów. Kulisy gotowania

  • Kuchnia Szefów. Kulisy gotowania

 

Szefowie kuchni hoteli sieci Starwood Hotels & Resorts opracowali wyjątkową książkę kucharską – Kuchnia szefów – zawierającą ponad 155 wykwintnych receptur. Biblia smaków mistrzów kuchni po raz pierwszy będzie dostępna w sprzedaży.

W tym roku po raz pierwszy szefowie kuchni hoteli Sheraton w Warszawie, Poznaniu, Krakowie i Sopocie oraz The Westin Warsaw i Le Meridien Bristol, zdradzili receptury na swoje najlepsze potrawy, tak szerokiej grupie wielbicieli dobrej kuchni. Kuchnia Szefów to elegancka biblia dobrego smaku pokazująca kulisy powstawania potraw w najlepszych restauracjach hotelowych w Polsce. W książce, która od 16 października będzie po raz pierwszy dostępna w sprzedaży w najlepszych księgarniach, znajdzie się 155 wykwintnych receptur na przystawki, zupy, dania główne, desery i koktajle. Wielbicielami dań prezentowanych w Kuchni Szefów są m.in. Leo Beenhakker, Zofia Czernicka czy Elżbieta Dzikowska.

Kuchnia szefów to pozycja, którą w swojej bibliotece powinien mieć każdy koneser dobrego smaku, to także idealny prezent gwiazdkowy. Mamy nadzieję, że zaprezentowane przepisy zachęcą Polaków do bawienia się przygotowaniem potraw, a także zainspirują do tworzenia własnych kulinarnych dzieł sztuki – powiedział prezes Rosikon Press.

Kuchnia szefów powstała dzięki wiedzy i doświadczeniu sześciu szefów kuchni, którzy nie tylko zdradzili receptury potraw, ale również zarekomendowali wina, z którymi powinny być one łączone. Tworząc książkę, mistrzowie kuchni chcieli oddziaływać na wszystkie zmysły:

Artur Grajber, szef kuchni warszawskiego hotelu Sheraton tworzy niezwykłe kreacje, które są prawdziwą ucztą dla wzroku. Największą satysfakcją w pracy kucharza jest prezentacja potrawy tworzonej z serca i umysłów całego zespołu, przy użyciu wszystkich zmysłów… – mówi Artur Grajber – Najsmaczniejsze jednak danie musi najpierw skusić nas swoim wyglądem.

Michał Tkaczyk z Le Royal Meridien Bristol, który przygotował rekomendacje win. Tradycyjna kuchnia polska szczyci się bogactwem smaków. W moich potrawach i winach, które do nich dobieram staram się je wydobyć poprzez nietypowe kompozycje przypraw
i składników.

Janusz Korzyński z hotelu The Westin Warsaw, według którego dobry szef kuchni powinien nie tylko czuć, że zupa jest wystarczająco doprawiona, ale także słyszeć, że jest ona gotowa do podania. Kiedy dochodzi do nas dźwięk łamanych szczypców homara, gdy słyszymy jak ocet balsamiczny delikatnie otula kruche listki sałat, mamy jeszcze większą ochotę na kulinarne eksperymenty.

Tomasz Leśniak, który dba nie tylko o gości i pracowników hotelu Sheraton Kraków, ale także jest szefem kuchni polskiej reprezentacji piłki nożnej. Tomasz wprowadzi nas w świat kuchni pełen cudownych aromatów. Zamknij oczy i pozwól, aby zapach tymianku, czosnku
i bergamotki poruszył wyobraźnię zmysłowych rozkoszy podniebienia.

Tomasz Borucki, szef kuchni Sheraton Sopot, Conference & Spa, który opracowując kulinarne kompozycje wykorzystuje swój szósty zmysł – intuicję. Zdrowa, lekka, lecz niezwykle emocjonalna kuchnia sprawia, że każdy konsumując te potrawy poczuje morską bryzę Bałtyku.

Marek Niemiec szef kuchni Sheraton Poznań mistrzowsko zaprezentuje dotyk niezbędny
w tworzeniu potraw poruszających wszystkie zmysły. Zarówno szorstkość świeżo zmielonego pieprzu jak delikatność musu truskawkowego jest wykorzystana w kreacjach kulinarnych jego autorstwa.

Kuchnia szefów dostępna będzie w cenie 119 PLN. Kuchnia szefów wydana została przez wydawnictwo Rosikon Press.

Starwood Hotels & Resorts zarządza w Polsce 6 obiektami: Sheraton Warsaw Hotel, Sheraton Kraków Hotel, Sheraton Poznan Hotel, The Westin Warsaw, Le Meridien Bristol oraz najnowszy – Sheraton Sopot, Conference Center & Spa.

Kategorie: KsiążkiTags: , , , , , Dodaj do ulubionych

One Response to Kuchnia Szefów. Kulisy gotowania RSS Comments (RSS)

  1. Rostbef napisał(a):

    Czytałem tą pozycję, jest naprawdę warta uwagi