Ogólna technologia żywności

Opublikowany

Jest to kompendium wiedzy z zakresu technologii żywności. Scharakteryzowano w nim główne źródła żywności, surowce przemysłu żywnościowego i produkty spożywcze. Opisano szczegółowe operacje i procesy przetwarzania żywności, metody jej utrwalania, a także materiały i metody pomocnicze stosowane w technologii żywności. W VIII wydaniu książki uaktualniono dane liczbowe dotyczące bilansu żywności, zasobów wód słodkich i morskich, … Czytaj dalej Ogólna technologia żywności

Hodowla koni

Opublikowany

„Hodowla koni” prof. Romana Prawocheńskiego jest reprintem podręcznika, który ukazał się w latach 1947–1950 nakładem Biblioteki Puławskiej. Jest to zarazem kolejna pozycja z serii „Klasyka literatury hipologicznej”. Z upływem czasu wiedza przedstawiona w tym dziele nie tylko nie uległa dezaktualizacji, ale podręcznik stał się jeszcze ciekawszy i cenniejszy ze względu na swój, niespotykany dzisiaj, kompleksowy, … Czytaj dalej Hodowla koni

Pożytki pszczele. Zapylanie i miododajność roślin

Opublikowany

Książka ta, będąca od lat biblią dla ogromnej rzeszy pszczelarzy, jest zbiorem wiedzy dotyczącej botaniki pszczelarskiej, pożytków pszczelich, miododajności roślin i ich zapylania. Omówione zostały w niej trzy zasadnicze tematy: zapylanie roślin, ich miododajność i powiększanie pożytków pszczelich. Obecne, IV wydanie tej publikacji uwzględnia najbardziej aktualne dane dotyczące wydajności miodowej roślin. Ponadto zostało ono wzbogacone … Czytaj dalej Pożytki pszczele. Zapylanie i miododajność roślin

Uprawa ziół. Poradnik dla plantatorów

Opublikowany

Od połowy ubiegłego wieku obserwuje się na świecie i w Polsce wzrost zaintere­sowania ziołolecznictwem. Niewątpliwie ma to związek, zwłaszcza w państwach roz­winiętych gospodarczo, z szerzeniem się tzw. chorób cywilizacyjnych, spadkiem natu­ralnej odporności na infekcje oraz wzrostem podatności na różnego rodzaju alergie. Ponadto, wraz z rozwojem przemysłu spożywczego zwiększa się zapotrzebowanie na roślinne dodatki smakowe, zapachowe … Czytaj dalej Uprawa ziół. Poradnik dla plantatorów

Leszczyna

Opublikowany

Książka ta ma na celu służyć pomocą głównie plantatorom towarowej uprawy leszczyny, ale także pomocą dla amatorów, uprawiających ten gatunek jako hobby, ozdobę, zwłaszcza odmiany czerwonolistne, a także dla korzyści odżywczo-dietetycznych.

Hodowla roślin z elementami genetyki i biotechnologii

Opublikowany

Długo oczekiwany, nowoczesny podręcznik akademicki, w którym przedstawiono aktualną wiedzę z zakresu hodowli roślin, m.in. metody hodowli odmian konwencjonalnych i heterozyjnych, wykorzystanie mutacji i mieszańców oddalonych oraz metody hodowli gatunków rozmnażanych wegetatywnie. W podręczniku omówiono również wybrane zagadnienia z genetyki oraz zastoso­wania nowoczesnych metod biotechnologicznych w hodowli roślin rolniczych i ogrodniczych. Autorami podręcznika są pracownicy … Czytaj dalej Hodowla roślin z elementami genetyki i biotechnologii

Chów alpak

Opublikowany

Praktyczny poradnik dla osób, które planują rozpocząć chów lub hodowlę alpak. Każdy, kto chce mieć takie zwierzęta w gospodarstwie, powinien go przeczytać. W książce znajdziesz informacje i porady dotyczące:* rozpoczęcia hodowli,* ras i kierunków użytkowania,* warunków utrzymania i rozrodu,* żywienia i potrzeb pokarmowych,* wykorzystania w agroturystyce i alpakoterapii.