Smakowite sosy do makaronu
Makaron jest klasycznym daniem, dopiero sos zmienia go w arcydzieło sztuki kulinarnej,99 znakomitych sosów w bogatej gamie smaków.
nasz blog o książkach
Makaron jest klasycznym daniem, dopiero sos zmienia go w arcydzieło sztuki kulinarnej,99 znakomitych sosów w bogatej gamie smaków.
Dzisiaj tradycyjne serniki w nowoczesnej wersji. Nie tylko znakomity sernik wiedeński, ale też inne serowe ciasta z wykorzystaniem nowych, dostępnych na rynku serów, jak ricotta czy mascarpone. Poza tym serniki na zimno i te pieczone, a także torty serowe z owocami.
Macie już dość ciągle tych samych wypieków, dostarczanych przez wielkie zakłady piekarnicze? Chcecie mieć pewność, że wasz chleb zawiera wyłącznie zdrowe składniki? Nic prostszego jak zacząć piec samemu. Cóż bowiem przyjemniejszego niż zapach świeżej bułeczki czy chrupiący chleb, którym witamy rozpoczynający się dzień! Z piekarnika czy wypiekacza, na zakwasie lub drożdżach, bagietka lub chleb z … Czytaj dalej Pieczenie chleba w domu. Nic prostrzego. Jak zacząć piec samemu
W książce "Szef kuchni na każdą porę roku" uhonorowany wieloma nagrodami Gordon Ramsay prezentuje bogaty zestaw współczesnych przepisów na potrawy lekkie i zdrowe, wykorzystujące najświeższe składniki. Kolejne rozdziały książki zawierają przepisy, w których zastosowano składniki charakterystyczne dla danej pory roku. Dzięki temu smak potraw w najlepszy sposób oddaje specyfikę danego okresu. Mimo różnorodności, przepisy zawierają … Czytaj dalej Szef kuchni na każdą porę roku
W Polsce nalewki były robione od wieków, a sekrety receptur przekazywano z pokolenia na pokolenie. Ostatnio znów rośnie ich popularność – w dużej mierze są to domowe rarytasy, które niegdyś były ozdobą babcinych i dziadkowych spiżarni oraz kredensów. Dobra nalewka to przede wszystkim wspaniały aromat, smak i kolor. Książka Polskie nalewki i wódki przekazuje podstawową … Czytaj dalej Polskie nalewki i wódki
Chociaż dzisiaj nie ma potrzeby robienia zapasów, a sklepowe półki są pełne różnorodnych artykułów, to domowe przetwórstwo wraca do łask. Głównie dlatego, że własnoręcznie zrobione przetwory nie zawierają sztucznych dodatków, od których tak gorliwie uciekamy we współczesnym, skażonym chemią świecie. Pełnię korzyści z owoców czerpie się tylko wtedy, gdy jada się je regularnie. Zimą, kiedy … Czytaj dalej Przetwory z owoców
Chociaż dzisiaj nie ma potrzeby robienia zapasów, a sklepowe półki są pełne różnorodnych artykułów, to domowe przetwórstwo wraca do łask. Głównie dlatego, że własnoręcznie zrobione przetwory nie zawierają sztucznych dodatków, od których tak gorliwie uciekamy we współczesnym, skażonym chemią świecie. Warzywa są nieodłącznym elementem naszego jadłospisu. Chętnie jadamy surówki, ale dużą popularnością cieszą się też … Czytaj dalej Przetwory z warzyw
Nowy poradnik popularnego krytyka kulinarnego i znawcy polskiej kuchni. Opatrzona ilustracjami publikacja stanowi cenne źródło informacji o rodowodzie wielu potraw i kulinarnych modach. Autor przedstawia np. historię chleba, ryżu, ziemniaka, sera, herbaty, kawy, pomidora. Opowiada o polskich tradycjach kulinarnych, biesiadowaniu i celebrowaniu świąt.
Wino. Niejeden smakosz dopiero wtedy przeżywa prawdziwą radość, gdy na suto zastawionym stole zjawiają się odpowiednio dobrane trunki. Ten przewodnik po świecie win i dobrej kuchni odkryje przed Wami sekrety komponowania potraw i win, podpowie co, jak i kiedy podawać, by uzyskać harmonię smaków.
Zmagając się z depresją i kłopotami po wypadku Autorka przedsięwzięła sześcioletnią podróż, podczas której odzyskała zdrowie i pogodę ducha, poznając tajniki kuchni odwiedzanych regionów: Australii, Azji, rejonu Morza Śródziemnego, południa USA. Przepisy są także z Prowansji, gdzie Sofia Brandon pisała swą książkę o smakowitej podróży-terapii, pełnej wspaniałego, egzotycznego jedzenia i przygód.