Domowy wyrób serów

Opublikowany

Witajcie w świecie serów!Blisko100 przepisów na sery; 60 przepisów na potrawy z serem i wiele innych serowych smaczkówPrzemiana mleka w ser, to zadanie, o które może pokusić się każdy z nas. Nawet w warunkach domowych możemy, eksperymentując z rodzajami mleka, czasem dojrzewania i temperaturą można osiągnąć zaskakujące rezultaty, które sprawią radość nie tylko nam, ale … Czytaj dalej Domowy wyrób serów

Pyszne i zdrowe koktajle nie tylko owocowe

Opublikowany

Ponad 100 wyśmienitych napojów – od pożywnych śniadań po dekadenckie deseryKoktajle śniadaniowe z dodatkiem musli albo otrębów są szczególnie sycące i mogą zastąpić cały posiłek. Orzeźwiające frappe owocowe zrobione z mrożonych owoców są doskonałe na upalne letnie popołudnia. Niezwykle cenne dla naszego zdrowia są soki warzywne – zawarte w nich witaminy i minerały wzmacniają odporność, … Czytaj dalej Pyszne i zdrowe koktajle nie tylko owocowe

Domowe wędzenie ryb

Opublikowany

Autor książki odkrywa wszystkie tajniki wędzenia ryb. Przedstawia gatunki idealne do wędzenia. Doradza, w jaki sposób transportować i przechowywać ryby, jak je oczyszczać, skrobać i patroszyć. Uczy także właściwego filetowania i mrożenia. Stosując opisane metody wędzenia (na mokro, na sucho, na zimno itp.), można uwędzić rybę dostępnymi środkami i w określonych warunkach np. na kempingu. … Czytaj dalej Domowe wędzenie ryb

Smak imprezy. Nie stój przy garach, gdy goście za stołem

Opublikowany

W tej książce znajdziesz przepisy na dobre jedzenie, na zabawę, na relaks i receptę na przygotowanie menu na imprezy. Wszystkie dania w książce można przygotować Zanim przyjdą goście. Spokojnie zdążysz przygotować się tak jak lubisz, wziąć relaksującą kąpiel, umalować się, uczesać i odpowiednio ubrać, aby czuć się świetnie na swoim własnym przyjęciu. W końcu jesteś … Czytaj dalej Smak imprezy. Nie stój przy garach, gdy goście za stołem

Lecznicze diety

Opublikowany

Każdej wymienionej z diet został poświęcony oddzielny rozdział. Oprócz opisu i praktycznych i informacji dotyczących stosowania konkretnej diety autorka prezentuje przepisy na potrawy wspomagające leczenie z wykorzystaniem łatwo dostępnych produktów. Można ułożyć z nich jadłospis na cały dzień: pierwsze i drugie śniadanie, obiad: przystawka, zupa, danie główne, podwieczorek kolacja. Są też informacje na temat przyrządzania … Czytaj dalej Lecznicze diety

Kuchnia wegetariańska

Opublikowany

Dziesiątki przepisów na przystawki, zupy i dania główne, przyrządzane bez mięsa – smaczne, urozmaicone i bardzo zdrowe. Książka zawiera też przegląd najważniejszych i najpopularniejszych składników z opisami konkretnych właściwości. Dzięki tabeli witamin można sprawdzi wartość odżywczą każdego posiłku i ułożyć odpowiednie wegetariańskie menu.

Kuchnia polska. Encyklopedia sztuki kulinarnej

Opublikowany

Niezwykły, nowoczesny poradnik z zakresu sztuki kulinarnej. Sprawdzonym przepisom towarzyszą fachowe porady dotyczące aranżacji i wyposażenia ergonomicznej, przyjaznej kuchni, zasady racjonalnego i zdrowego żywienia, kulinarne tricki, stołowy savoir-vivre oraz obszerne tabele wartości odżywczych i kalorycznych.

Dania z woka

Opublikowany

Smakołyki z wokaKuchnia azjatycka cieszy się u nas coraz większą popularnością i pewnie dlatego wok znajduje się już na wyposażeniu wielu gospodarstw domowych, Nic w tym dziwnego, bowiem jest on naczyniem uniwersalnym, w którym można nie tylko smażyć, ale także dusić, gotować w sposób tradycyjny i na parze, lub smażyć w głębokim tłuszczu. Kształt woka … Czytaj dalej Dania z woka

Fondue

Opublikowany

Fondue jest wspaniałym pomysłem na wspólny posiłek w niewielkim gronie, ponieważ jedzenie "z jednego garnka" sprzyja dobremu nastrojowi i podtrzymaniu kontaktów towarzyskich. Wszystkie składniki przygotowuje się spokojnie przed rozpoczęciem posiłku, dzięki czemu później można poświęcić całą swoją uwagę gościom. Podczas posiłku każdy biesiadnik ma pełną swobodę w doborze składników do swojego fondue. Taka forma posiłku … Czytaj dalej Fondue

Wypieki w tradycji klasztornej. Chleb powszedni i świąteczne specjały

Opublikowany

Dawniej w każdym klasztorze znajdowała się piekarnia. Zakony były samowystarczalne i wypiekano tam wszystko, co potem spożywano, przede wszystkim chleb, ale również placki, ciasteczka oraz słodkie i pikantne przysmaki. Zwłaszcza na duże święta kościelne wypiekano prawdziwe specjały, aby osłodzić sobie nimi życie. Dr Petra Altmann, specjalizująca się w zwyczajach i życiu klasztornym, uchyla przed nami … Czytaj dalej Wypieki w tradycji klasztornej. Chleb powszedni i świąteczne specjały