Domowe konserwowanie żywności

Opublikowany

Domowe konserwowanie żywnościWekowanie, zamrażanie, suszenie, robienie solanek i przechowywanie w piwnicy owoców, ziół i warzywCiesz się owocami i warzywami zachowującymi świeżość przez cały rokNie musisz mieć wiele czasu i lat doświadczeń za sobą, aby bez trudu przygotowywać przetwory z owoców i warzyw wyhodowanych we własnym ogrodzie. Jasne i proste instrukcje dadzą Ci poczucie pewności siebie … Czytaj dalej Domowe konserwowanie żywności

Stylowa kawiarenka. Receptury z dawnych lat

Opublikowany

Stylowa kawiarenka to bogaty zbiór receptur na rozmaite torty, ciasta, ciastka, czekoladki oraz zimne i ciepłe desery, które z powodzeniem można przygotować w domu. Znajdziecie w niej m.in. słynne magdalenki i tort Sachera, a także takie zapomniane specjały, jak makagigi czy puddingi. W Stylowej kawiarence nie mogło oczywiście zabraknąć pomysłów na przyrządzenie w niebanalny sposób … Czytaj dalej Stylowa kawiarenka. Receptury z dawnych lat

Drób na różne sposoby

Opublikowany

Oto zbiór 120 sprawdzonych przepisów na różnorodne dania z drobiu. Są wśród nich propozycje odpowiednie zarówno na co dzień (np. pierś indyka w pesto), jak i na specjalną okazję (np. kaczka w sosie ananasowo-winnym).Oprócz całej gamy receptur na popularnego kurczaka znalazło się tu wiele ciekawych pomysłów na potrawy z indyka, kaczki i gęsi, a nawet … Czytaj dalej Drób na różne sposoby

Co smakuje jesienią. 101 sprawdzonych przepisów

Opublikowany

Wraz z porami roku zmienia się apetyt.W tej książce podajemy przepisy na potrawy, które najlepiej smakują jesienią. Znajdziecie tu receptury na dynię, ziemniaki i kapustę – nie tylko białą, ale też włoską, modrą oraz brukselkę. Z tych całkiem zwyczajnych warzyw można przyrządzić bardzo smakowite dania, np. curry z dynią czy babkę ziemniaczaną. Prezentujemy też przepisy … Czytaj dalej Co smakuje jesienią. 101 sprawdzonych przepisów

Kuchnia lwowska

Opublikowany

Lwów – miasto legenda – jak żadne inne polskie miasto ma zawsze w sobie wiele różnorodnych znaczeń. Miasto różnorodnych kultur – Polaków, Ukraińców, Żydów i Ormian. Miasto najwierniejsze z wiernych Rzeczypospolitej, którego symbolem jest cmentarz Orląt Lwowskich. Miasto nauki i kultury ze znaną na całym świecie lwowską szkołą matematyczno-logiczną, z wciąż zachwycającymi piosenkami i filmami. … Czytaj dalej Kuchnia lwowska

Zupy polskie. Pokaż sie z dobrej kuchni

Opublikowany

Kiedy w XVI w. do Polski przybyła królowa Bona, przywiozła ze sobą warzywa. W ogrodach zaczęto uprawiać pory, selery, kalafiory i włoską kapustę. Na stołach pojawiły się wyśmienite zupy warzywne. Następne stulecia to ożywione kontakty z Węgrami i Francją, dzięki którym w polskiej kuchni pojawiły się kolejne kulinarne nowinki. W XVII wieku Polacy znali już … Czytaj dalej Zupy polskie. Pokaż sie z dobrej kuchni

Domowy wyrób wędlin. Pokaż się z dobrej kuchni

Opublikowany

W Polsce odradza się tradycja robienia wspaniałych i zdrowych wędzonek, kiełbas i podrobów. Zgromadzone przez Autora przepisy i porady pomogą w poszczególnych etapach produkcji wędlin – od wyboru mięsa poczynając, a na kosztowaniu efektów tej pracy kończąc. Jest sprawą oczywistą, że smak wszelkich potraw zależy przede wszystkim od receptury i sposobu wykonania. Niezatarte wspomnienia podczas … Czytaj dalej Domowy wyrób wędlin. Pokaż się z dobrej kuchni

Dania z grzybów. Pokaż się z dobrej kuchni

Opublikowany

Wybierając się latem lub jesienią na przechadzkę po lesie, koniecznie trzeba zabrać ze sobą kosz! Jeśli dopisze nam szczęście, to wrócimy do domu nie tylko wypoczęci i dotlenieni, ale także z koszem pełnym borowików, podgrzybków i kurek. Przepisów na potrawy z grzybów są setki. I nie ma się czemu dziwić, bowiem grzyby są łatwo dostępne … Czytaj dalej Dania z grzybów. Pokaż się z dobrej kuchni

Dania z drobiu. Pokaż się z dobrej kuchni

Opublikowany

Drób jest jednym z najsmaczniejszych i najzdrowszych gatunków mięsa. Ponadto doskonale zaspokaja głód i jest łatwo przyswajalny przez układ pokarmowy. Zawiera mało tłuszczu, za to wiele substancji, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Potrawy z drobiu należą do wyjątkowo lubianych i często pojawiają się na naszych stołach w rozmaitych potrawach – od rosołu poprzez … Czytaj dalej Dania z drobiu. Pokaż się z dobrej kuchni

Domowy wypiek chleba. Pokaż się z dobrej kuchni

Opublikowany

Chleb w dzisiejszych czasach jest produktem tak powszechnym, że bardzo rzadko – z okazji ślubu czy też wielkanocnej święconki – przypominamy sobie o jego roli w historii cywilizacji. Jednak coraz więcej osób próbuje sił w piekarskim fachu. Do wzrostu popularności domowego wypieku chleba przyczyniło się pojawienie się specjalnych, łatwo dostępnych urządzeń. Mimo to wielu amatorów … Czytaj dalej Domowy wypiek chleba. Pokaż się z dobrej kuchni