Miód. Potrawy na każdą okazję

Opublikowany

"Smak, barwa i konsystencja miodu różnią się w zależności od miejsca jego pochodzenia. Jednak jest coś, co łączy wszystkie miody – niepowtarzalny słodki smak. Dzięki tej książce poznasz niecodzienne zastosowanie miodów zarówno jednokwiatowych (lipowego, lawendowego, wrzosowego itp.), jak i wielokwiatowych (z kwiatów leśnych, stepowych, górskich itp.).Autorka z szerokiej gamy dostępnych miodów wybrała do potraw te, … Czytaj dalej Miód. Potrawy na każdą okazję

Chleb. Domowy wypiek

Opublikowany

"Chleb na ciemnym piwie, na kwaśnym mleku, z jogurtem, pietruszką lub anyżkiem – moda na domowe wypieki wraca. Dzięki tej książce możesz samodzielnie upiec wspaniałe chleby: z ziarnami, ziołami, wiejskie na naturalnym zakwasie. Będą idealne na kanapki z wędliną, serem czy świeżym twarożkiem. Szwedzkie bułki z cynamonem, prowansalskie podpłomyki z szafranem lub niemieckie precle możesz … Czytaj dalej Chleb. Domowy wypiek

Torty i ciasta. Mało kalorii – dużo radości

Opublikowany

Niskokaloryczny tort z kremem? To nie żart. Proponujemy wypieki z niską zawartością tłuszczu, o niewielkiej liczbie kalorii. Można objadać się bez poczucia winy i, co więcej – zachować dotychczasową sylwetkę.Ponad 100 przepisów na pyszne, niskotłuszczowe wypieki. Przepisy na torty i ciasta są ułożone według pór.

Nalewki i likiery z domowego kredensu

Opublikowany

Przekonaj się, ze wytwarzanie nalewek i likierów wcale nie jest trudne! Autor, propagator polskich tradycji kulinarnych, prezentuje w niniejszej książce wielokrotnie sprawdzone receptury na rozmaite nalewki i likiery – głównie owocowe, ale także ziołowe oraz kwiatowe. Znajdziesz tu przepisy na gruszkówkę, orzechówkę, jarzębniak, ratafię i wiele innych smakowitych trunków.Receptury poprzedza rozdział, w którym zostały zawarte … Czytaj dalej Nalewki i likiery z domowego kredensu

Polskie Boże Narodzenie

Opublikowany

Album zawiera opis obrzędów i tradycji związanych z Bożym Narodzeniem, a także zbiór najpiękniejszych polskich kolęd oraz pasterek, m.in. Anioł pasterzom mówił, Dzisiaj w Betlejem, Gdy śliczna Panna.Ponadto w publikacji zgromadzono receptury na dania wigilijne – znalazły się w niej przepisy na takie tradycyjne potrawy, jak zupa migdałowa, karp po żydowsku czy kutia.A ponieważ na … Czytaj dalej Polskie Boże Narodzenie

Desery na każdą okazję

Opublikowany

Spróbuj aksamitnego musu z mango lub lekkiej jak piórko pianki kawowej! Publikacja stanowi zbiór 120 przepisów na rozmaite desery ciepłe i zimne oraz deserowe napoje.Znajdziesz w niej receptury na puddingi, suflety, zapiekane owoce, kremy, musy, lody oraz czekoladki, a także koktajle owocowe i kawę w różnych odsłonach. Z Deserami na każdą okazję z łatwością przygotujesz … Czytaj dalej Desery na każdą okazję

Moje obiady

Opublikowany

Najnowsza na rynku polskim książka Jamie’ego Olivera, nowoczesnego szefa kuchni – ponad 120 wyśmienitych, nowatorskich, prostych przepisów na rodzinne obiady – obok piekarnika, najistotniejszy element wyposażenia naszej kuchni Tym razem Jamie prezentuje ponad 100 wyśmienitych przepisów na rodzinne obiady i lunche. Znajdziemy tu wszystko, co powinniśmy wiedzieć o racjonalnym żywieniu, wskazówki jak najlepiej zaprojektować swoją … Czytaj dalej Moje obiady

Cud oleju kokosowego

Opublikowany

To dopiero wydarzenie! Ostatnie badania potwierdziły dobroczynny wpływ oleju kokosowego na zdrowie. Mimo tego, że należy on do tzw. tłuszczów nasyconych, jego skład różni się i nie tyle nie zagraża zdrowiu ale wręcz zapobiega chorobom! Od tysięcy lat miliony ludzi na terenie Azji, Oceanii, Afryki i Ameryki Środkowej wykorzystują kokosy i olej jako główne źródło … Czytaj dalej Cud oleju kokosowego

Włoska wyprawa Jamiego

Opublikowany

* Zbiór ponad 120 włoskich przepisów, które bez wyjątku urzekną każdego, kto je przygotuje według wskazówek angielskiego mistrza kuchni.* Od risotto do pieczeni, od spaghetti do gulaszy, a wszystko ułożone jak tradycyjne menu we włoskiej trattorii.* Jamie pomaga odnaleźć autentyczne smaki Włoch, dzięki efektownym daniom, które można łatwo przygotować. Jamiego Olivera od zawsze pasjonowała kuchnia … Czytaj dalej Włoska wyprawa Jamiego

Koktajle z fantazją

Opublikowany

Koktajle są kolorowe, smaczne i na czasie. Czy przygotowanie ich jest skomplikowane? Oczywiście, że nie. Wystarczy sięgnąć po ogólno dostępne, popularne i proste składniki. Wszystko to, co serwowane jest w modnych lokalach, możemy podać też w domu. W tej książce znaleźć można podstawową wiedzę na temat miksowania i ponad 200 przepisów na drinki klasyczne, tropikalne, … Czytaj dalej Koktajle z fantazją