Gotowanie na parze. Obiady

Opublikowany

Jak pokazują ostanie lata, gotowanie na parze na parze nie się chwilową modą, lecz wypróbowaną i różnorodną metodą przyrządzania posiłków.Na przekór stereotypom o nudnych, pozbawionych smaku potrawach z pary obserwuje się rosnącą popularność tej techniki. I nie ma się co dziwić, ponieważ w porównaniu z tradycyjnymi sposobami umożliwia ona łatwe przygotowanie zdrowszych dań, które są … Czytaj dalej Gotowanie na parze. Obiady

Gotowanie na parze. Mięso i ryby

Opublikowany

Jak pokazują ostatnie lata, gotowanie na parze nie jest chwilową modą. lecz wypróbowaną i różnorodną metodą przyrządzania posiłków. Na przekór stereotypom o nudnych, pozbawionych smaku potrawach z pary obserwuje się rosnącą popularność tej techniki. I nie ma co się dziwić, ponieważ w porównaniu z tradycyjnymi sposobami umożliwiają ona łatwe przygotowanie zdrowszych dań, które są kolorowe, … Czytaj dalej Gotowanie na parze. Mięso i ryby

Rodzinny obiad na co dzień i od święta. 120 niepowtarzalnych przepisów

Opublikowany

Na poniedziałki na przykład autorka poleca szybkie do przyrządzenia dania jednogarnkowe, a na środy -różnorodne posiłki mięsne. Z kolei wtorek i piątek to w jej kuchni dni pod znakiem potraw rybnych.Oprócz przepisów na posiłki codziennie znalazły się tu propozycje obiadowego menu na niedziele i imieniny bądź urodziny, a wśród nich receptury na taki wykwintne specjały, … Czytaj dalej Rodzinny obiad na co dzień i od święta. 120 niepowtarzalnych przepisów

Grill. Sałatki, przekąski, 150 nowoczesnych przepisów

Opublikowany

Grillowanie zawsze jest przyjemne. Ponad 150 nowoczesnych przepisów w sam raz na perfekcyjny wieczór przy grillu z przyjaciółmi: przepis na marynowaną rybę, rybę w aromatycznej przyprawie, owoce morza na pikantnie, chrupiące warzywa i grillowane owoce. Pasujące do potraw dipy, sosy i sałatki oraz drobne przekąski uświetnią każde ogrodowe party! Pożywne sandwicze, pikantne kanapki i burgery … Czytaj dalej Grill. Sałatki, przekąski, 150 nowoczesnych przepisów

Sałatki. Podstawy gotowania

Opublikowany

Pięknie kolorowe – bogate w witaminy i pyszne. Sałatki zawsze modne, zdrowe i smaczne. Prawie 60 kombinacji warzyw z mięsem, rybą lub owocami. Klasyczne i międzynarodowe warianty, które nigdy się nie znudzą!

Sałatki na każdą porę roku. 120 niepowtarzalnych przepisów

Opublikowany

Sałatki są lubiane przez wszystkich. W zależności od bogactwa składników mogą stanowić przystawkę albo samodzielne danie – no. śniadanie lub lunch. W sałatkach na każdą porę roku, w 12 działach-miesiącach, zostały zebrane receptury dostosowane do zmieniającej sie aury. Na luty na przykład autorka poleca wysokoenergetyczne przysmaki, które pomagają przetrwać zimę. Na czerwiec zaś proponuje sałatki … Czytaj dalej Sałatki na każdą porę roku. 120 niepowtarzalnych przepisów

Przysmaki żydowskie we współczesnej kuchni

Opublikowany

Z Przysmaków żydowskich dowiesz się, na czym polega koszerna kuchnia oraz co jadają na co dzień i od święta wyznawcy judaizmu.Zachęcamy do wypróbowania przepisów m.in. na takie specjały, jak czulent – wołowy gulasz z fasolą i kaszą – czy holiszkies, czyli gołąbki z mieloną wołowiną. Podajemy także receptury na liczne słodkie wypieki, np. chałkę, ciasto … Czytaj dalej Przysmaki żydowskie we współczesnej kuchni

Atlas kanapek świata

Opublikowany

Trudno sobie wyobrazić świat pozbawiony kanapek.Gdyby ich nie było, na pewno byśmy je wymyślili. Kanapki towarzyszą ludziom od zarania dziejów. Bez względu na szerokość geograficzną, kanapka na zakładkę (wrap), dwie kromki chleba z kotletem karkowym (sandwich) czy pajda z masłem i pomidorem – sycą, pocieszają, krzepią. Obecne w tornistrach uczniów, kieszeniach robotników i teczkach urzędników. … Czytaj dalej Atlas kanapek świata

Z pól i lasów na stół i do spiżarni

Opublikowany

Las jest kolebką naszej cywilizacji. Dla praprzodków człowieka stanowił naturalne schronienie i podstawę zaopatrzenia w żywność. Współcześnie las, uzupełniający produkty z pól, zyskał funkcję rekreacyjną – najczęściej kojarzoną z grzybobraniem. Oprócz grzybów las dostarcza nam również jagód, owoców, które mogą wzbogacić stół i spiżarnię, orzechów, i roślin zielnych. I o wykorzystaniu tych darów traktuje niniejsza … Czytaj dalej Z pól i lasów na stół i do spiżarni

Gotowanie w kombiwarze i na parze

Opublikowany

W obecnych czasach, naznaczonych chorobami cywilizacyjnymi i oraz większym skażeniem środowiska, coraz więcej osób stara się przestrzegać zasad zdrowego trybu życia. Ważną ich częścią jest odpowiednie żywienie. Zaczęliśmy dostrzegać zalety potraw z naturalnych składników o wysokich wartościach odżywczych. Trudno je przyrządzać tradycyjnymi sposobami, dlatego warto bliżej poznać zalety gotowania na parze i w kombiwarze, dzięki … Czytaj dalej Gotowanie w kombiwarze i na parze