Analiza matematyczna. Podręcznik dla ekonomistów

Opublikowany

Podstawowy podręcznik analizy matematycznej przeznaczony dla studentów uczelni lub wydziałów ekonomicznych, a szczególnie kierunku Organizacja i zarządzanie. Obok klasycznej analizy i elementów równań różniczkowych znajdujemy tu m.in. rozdziały poświęcone logice matematycznej, teorii mnogości, analizie wypukłej, teorii optymalizacji oraz teorii miary i całki. Twierdzenia i dowody przeplatane są przykładami. Całość napisana zwięzłym językiem współczesnej matematyki. Opanowanie … Czytaj dalej Analiza matematyczna. Podręcznik dla ekonomistów

Statystyka w zarządzaniu

Opublikowany

Jeden z najlepszych podręczników do nauczania statystyki na wydziałach zarządzania i ekonomii. Wykład jest kompletny i posiada ogromne walory dydaktyczne. Punktem wyjścia są zawsze zjawiska znane z codziennego życia lub łatwe do wyobrażenia. Dopiero po przekazaniu studentom istoty zjawiska podaje się formalny wzór i obudowę teoretyczną. Podręcznik opisuje metody wykorzystania informatyki w statystyce. Każdy podrozdział … Czytaj dalej Statystyka w zarządzaniu

Wiejska turystyka kulturowa

Opublikowany

Ciągłe poszukiwanie czegoś nowego i czegoś innego sprawia, że rośnie zainteresowanie turystyką na terenach pozamiejskich. Turystyka kulturowa na obszarach wiejskich pozwala poznać dziedzictwo kulturowe danego regionu, przejawiające się m.in. w stylu budownictwa mieszkalnego, zabytkach architektury, elementach twórczości ludowej, tradycjach kuchni regionalnej. Pielęgnowanie duchowej i materialnej kultury danego miejsca pozwala zachować jego odrębność regionalną, a to … Czytaj dalej Wiejska turystyka kulturowa

Podstawy gastronomii

Opublikowany

Książka stanowi kompendium wiedzy dotyczącej gastronomii. Zawiera on: historię gastronomii w Polsce i na świecie, podstawowe pojęcia stosowane w gastronomii, opis produktu gastronomicznego, prezentację produktu gastronomicznego od strony jego atrakcyjności w turystyce, wybrane organizacje i stowarzyszenia gastronomiczne, rolę informacji i promocji w gastronomii oraz trendy w rozwoju współczesnej gastronomii.Podręcznik jest przeznaczony dla studentów uczelni turystycznych, … Czytaj dalej Podstawy gastronomii

Inflacja, inwestycje, polityka pieniężna

Opublikowany

W książce pokazano oddziaływania inflacji na inwestycje oraz wpływ tych inwestycji na efekty polityki pieniężnej mającej zapewnić niską inflację. Autor przedstawił:* relacje inflacja-akumulacja kapitału w monetarnych modelach egzogenicznego wzrostu,* asymetrię informacji między inwestorem a przedsiębiorstwem ograniczającą dostęp do kapitału,* podejmowanie przez firmy decyzji inwestycyjnych w warunkach niepewności,* analizę oddziaływań inflacji na inwestycje przedsiębiorstw za pośrednictwem … Czytaj dalej Inflacja, inwestycje, polityka pieniężna

Zależności między produktywnością, dochodami i zatrudnieniem w krajach na różnym poziomie

Opublikowany

W książce przeanalizowano związki zachodzące w krótkim i długim okresie między zmianami w produktywności a kształtowaniem się innych zmiennych o kluczowym znaczeniu dla podziału efektów wzrostu gospodarczego między różne grupy społeczne. Ponieważ w wielu krajach mamy do czynienia ze stagnacją płac, coraz silniejsza jest presja na firmy, aby w większym stopniu dzieliły się zyskami z … Czytaj dalej Zależności między produktywnością, dochodami i zatrudnieniem w krajach na różnym poziomie

Niestabilność równowagi zewnętrznej krajów rozwijających się

Opublikowany

W książce pokazano makroekonomiczne i instytucjonalne uwarunkowania stabilności równowagi bilansu płatniczego grupy wybranych krajów rozwijających się. Autorzy skupili uwagę na sposobach identyfikowania i prognozowania zagrożeń pojawiających się w związku z nierównowagą obrotów bieżących bilansu płatniczego w warunkach postępującej globalizacji. Część teoretyczna książki obejmuje analizę procesu stabilności zewnętrznej krajów rozwijających się. Natomiast w części empirycznej pokazano … Czytaj dalej Niestabilność równowagi zewnętrznej krajów rozwijających się

Rachunek kosztów

Opublikowany

Podręcznik stanowi kompendium wiedzy o klasycznych i nowoczesnych systemach rachunku kosztów, dzięki którym uzyskuje się wiarygodne informacje niezbędne do prawidłowego zarządzania przedsiębiorstwem. Autorzy w przystępny sposób zaprezentowali rozwiązania teoretyczne i metodyczne różnych systemów rachunku kosztów oraz omówili ich wykorzystanie w sterowaniu określonymi procesami gospodarczymi. Swoje rozważania wzbogacili licznymi przykładami, co ułatwia zrozumienie trudniejszych zagadnień i … Czytaj dalej Rachunek kosztów

Rynek. Istota i geneza. Część 1

Opublikowany

Książka ta w sposób skondensowany przedstawia problematyka historii rynku oraz roli państwa w gospodarce. Opisuje także istotę pojęcia rynku oraz znaczenia mechanizmu rynkowego opartego na zależnościach między popytem, podąża i ceną wyrażoną w pieniądzu, któremu także poświęcono nieco uwagi.(ze wstępu)

Zaawansowana rachunkowość finansowa

Opublikowany

Rachunkowość finansowa zorientowana na zewnętrznych użytkowników informacji finansowych odgrywa szczególna rolę. Zmiany w regulacjach prawa bilansowego oraz podatkowego mają swoje odbicie w ujmowaniu, wycenie i prezentacji informacji majątkowo – finansowej w rachunkowości. Opracowanie niniejsze ilustruje główne problemy rachunkowości finansowej, umożliwiając pogłębienie wiedzy na zaawansowanym poziomie.Omawiane problemy są prezentowane zarówno z punktu widzenia prawa bilansowego, jak … Czytaj dalej Zaawansowana rachunkowość finansowa